29 maj 2011

Mors Dag i bilder...

Söndagen den 29 maj 2011 lider snart mot sitt slut och likaså Mors Dag. Dagen har varit fylld av trevliga saker. På läsfronten så har jag lyssnat på Furioso av Carin Bartosch Edström och är för stunden helt lyrisk.

Blivit gratulerad med telefonsamtal, blommor, choklad och tidning.

 Jag har också gratulerat min egen mor idag och i hennes paket fanns det två böcker.

När jag beställde böckerna till mor så slank det med två böcker till mig också. De två första delarna i Hungerspelstrilogin, den tredje delen kommer som pocket i juni. Passar ju alldeles utmärkt eftersom jag ska fördjupa min läsning av Young Adult under det kommande sommarlovet.


Nu fortsätter jag lyssna på min ljudbok, en bra avslutning på en fin dag!





27 maj 2011

Sommarhuset av Anna Fredriksson...

Sommarhuset av Anna Fredriksson inleds med att de tre syskonen Eva, Anders och Maja återförenas på sin mammas begravning. Syskonen har inte haft någon direkt kontakt på många år. Det här är början på en bitter arvstvist där mammans sommarhus i Stockholms skärgård står i centrum. Anders och Maja vill sälja huset medan Eva anser att det är hon som ska överta huset eftersom hon är den av syskonen som alltid har funnits vid mammans sida och tillbringat mest tid ute på skärgårdsön. Men det ska visa sig att det inte finns något skrivit om vem som ska ha sommarhuset, alltså äger de en tredjedel var.

Efter begravningen reser Eva ut till huset på ön för att få tid att tänka över situationen. Hon har bara varit där några dagar när syskonen och deras familjer kommer ut till ön för att fixa iordning huset inför den stundande visningen och därpå följande försäljning. Nu börjar en tid som ska visa sig bli omtumlande för alla inblandade.

Sommarhuset rör upp många känslor hos mig. Jag pendlar mellan de olika syskonen, kan inte bestämma mig för vems sida jag ska stå på, ena stunden är det  Evas sida, nästa Anders och Majas sida. Jag kan lätt känna igen mig i Eva när det gäller yrke (hon arbetar som gymnasielärare) jag kommer på mig själv att le igenkännande när Anna Fredriksson beskriver läraryrkets olika sidor. Jag kan relatera till barn i åldern 20+ som flyttar hemifrån, idolaffischen på Björn Skifs i flickrummet känns igen, men framför allt livet på sommarön även om min barndomsö inte ligger i skärgården.

Det här är en bok som leder till eftertanke på så många plan. Beskrivningen av skärgårdsmiljön, soldränkta klippor, blomdoft, ljumma sommarkvällar och strilande sommarregn ligger som en fin och omfamnande bakgrund till det allvar som boken faktiskt tar upp. Relationer, vad som är viktigt i livet, hur vi kommunicerar, hur vi tar hand om oss själv och varandra, kärlek, sorg och vänskap. Berättelsen förs framåt i ett ganska lugnt tempo, även om relationen syskonen emellan stundtals är ganska häftig. Det lugna tempot är en fördel tycker jag eftersom det är så många känslor att fånga och ta in ur handlingen.

Jag lyssnade på boken och det är Louise Raeder som läser boken, en helt ny uppläsare för mig. Det tog ett tag till jag fick grepp om uppläsningen men allt eftersom så växer uppläsning ihop med berättlesen och Louise Readers lågmälda stämma passar fint till gestaltningen av de olika karaktärerna.

För att inte avslöja något mer om handlingen så kan jag bara tipsar er om att läsa eller för all del lyssna på Sommarhuset. En bok som har berört mig mycket, jag har skattat, blivit rörd, blivit arg och skrattat igen och jag avslutar med ett citat från boken:

"Syskon är som vänner du aldrig kan bli av med", säger prästen. Det är så fint. Vad du än gör finns dom kvar"


A Nice Noise 2011/Recensionsexemplar

26 maj 2011

Debatt om manlighet...

Missa inte DEBATT i kväll på SVT 1 kl. 22.00. Då debatteras manlighet med Leif Eriksson, Bob Hansson & Martin Svensson, författarna till boken Dingo Dingo - Den manliga frigörelsen är här.



24 maj 2011

Tematrio - Läsplaner

Lyrans tematrio handlar den här veckan om läsplaner. Att planera läsning är alltid lite knepigt tycker jag. Det finns ju så mycket jag vill läsa. Det här är mitt första år som bokbloggare och jag har tänkt mig följande läsplaner detta år.



1. Min första läsplan är att följa Boktolvan 2011, jag ska läsa tolv författare jag aldrig läst förut och jag har dessutom lagt till att de ska finnas i min bokhylla. Hittills har jag läst tre av tolv böcker och jag kämpar vidare med listan.

2. Nytt för mig  som bokbloggare är att testa på att läsa recensionsexemplar. Tänkte kolla om det är något för mig eller om det bara blir stressigt, men än så länge funkar det fint. Är just nu inne på mitt tredje rec.ex. och fler väntar i bokhyllan, som sagt en riktigt trevlig läsplan att utmana sig med.

3. Min tredje utmaning är att läsa böcker för unga vuxna eller Young Adult som det också kallas. Jag har sedan jag börjat bokblogga hittat många bra tips inom just den här genren. Jag märker att jag är lite ringrostig bland just dessa böcker och behöver, som den svensklärare jag är, uppdatera mig på området. Det annalkande sommarlovet kommer väl till pass för denna utmaning.

22 maj 2011

Dingo Dingo Den manliga frigörelsen är här...

Den kravlösa kramen är här och med den den manliga frigörelsen. Jag har de senaste dagarna lyssnat på ljudboken Dingo Dingo Den manliga frigörelsen är här som är skriven av inte mindre än tre författare, Leif Eriksson, Bob Hansson & Martin Svensson.

Boken handlar om Henrik, som lever i ett helvete med en fru som misshandlar och slår honom men som trots detta gör allt för att vara henne till lags.

Vi har Hampus som har problem med ekonomin och döljer för sin fru att det inte går så bra på jobbet som han säger. Han börjar plocka ut av arvet, som är insatt på deras gemensamma konto, utan hennes vetskap, för att kunna hålla den standard som de är vana vid.

Den tredje huvudpersonen är Olof, som brottas med en mörk hemlighet om sin döde bror och som hela tiden verkar göra sin fru besviken.
De tre huvudpersonerna träffas för första gången på en 50-årsfest som inte liknar något de tidigare varit med om. Till festen är det bara män inbjudna och det ska visa sig att den här tillställningen kommer förändra deras liv för alltid. Innan kvällen är slut ska det visa sig att de har kramats, något som egentligen är helt otänkbart att kunna göra med en man.

Dingo Dingo ställer allt på sin spets och gör en gång för alla upp med den gängse uppfattning om vad  som anses vara manligt. Det här är en bok som inte liknar något annat jag läst/lyssnat på tidigare. En fantastisk befriande historia om att våga stå upp för det man tror på, att våga leva fullt ut. En bok som leder till eftertanke om vad som är manligt men även om vad som är kvinnligt. Läs den!

Det är Reine Brynolfsson som är uppläsare av Dingo Dingo och det är första gången jag lyssnar på honom. Han gör uppläsning med inlevelse och hanterar de olika karaktärerna i boken på ett utmärkt sätt.

Citerat från Dingo Dingos facebooksida:
Vi svenska män är ensamast i världen. Vi har fler singenhushåll, mindre sex, mindre kramar och mindre hudkontakt än resten av världen. Så kan vi inte ha det.

Vi önskar att DingoDingoKramen inte skulle behövs. Men det gör den!

Den är ett fenomenalt verktyg för att må bättre, tryggare och bli gladare. Man behöver inte längre åka på spa, gå till dyra massörer eller gifta sig. Man behöver inte heller först göra mål i någon fotbollsmatch. Man kan ta en vän och sätta igång.
Garanterat välmånende utlovas.


Hos Breakfast Book Club finns en intervju med författarna att läsa.

DingoDingoKram på er var ni än befinner er!

A Nice Noise 2011/Recensionsexemplar

20 maj 2011

Sonen & Pocket Shop...

Har man inte Pocket Shop på hemorten så får man be sonen i STHLM kila in i butiken på centralen och köpa lite smått och gott innan han kommer hem till barndomshemmet på en visit över helgen. Svag som jag är för bokmärken så blev det givetvis tre stycken och så fina anteckningsböcker de har, här ser ni en variant.


19 maj 2011

Stora bokbytardagen...

Idag är det Stora bokbytardagen som nu anordnas för tredje gången. Runt om i landet ska det bytas böcker. Just på min hemort så har det inte anordnats någon bokbytarplats men jag har uppmanat mina arbetskamrater att ta tillfället i akt och passa på att byta bok. Det återstår att se om någon hänger på. Eller kanske man möter någon på stan under dagen som vill byta, det vore häftigt!

Så här skriver man om Stora bokbytardagen på hemsidan:

Hur:

Ta med dig en bok du inte vill ha längre när du går hemifrån. Bär den så att andra ser att du har en bok. När du ser en bok du vill ha (eller någon du vill prata med) går du bara fram och frågar om hon eller han vill byta bok med dig. Lika enkelt som trevligt.

Varför:

• Det är kul att få boktips
• Det är kul att träffa nya människor
• Vi tror att böcker och historier är en kul anledning att prata med varandra, i skolor, på företag och i livet i största allmänhet.
Vi tycker bytandet ska ske överallt, hela dagen. Tänk om ALLA tog med sig en bok på morgonen och kom hem med en annan… hurra, så kul det vore.

18 maj 2011

Trevlig post...

Det har varit en hektisk dag med planering, flyttorganisering, möte med facket och en hel del annat arbete så lite trevlig post piggade upp ett trött huvud när jag kom hem. För det jag möttes av var det nya numret av Vi läser, en härlig syn som bl.a utlovar 81 boktips till hängmattan (passar fint efterom det snart är sommarlov).

Det låg också ett paket från Piratförlaget där, med rec.ex av Anne Holt & Even Holts nya bok Flimmer och Christoffer Carlssons Den enögda kaninen. Härlig läsning att se fram emot!

Den bästa avkopplingen och därmed ett bra sätt att stressa ner för mig just nu är att krypa upp i bästa läsfåtöljen och läsa Vi läser från pärm till pärm riktigt noggrant.

Hur kopplar ni av, funkar det med läsning?

17 maj 2011

Norska boktips på 17:e maj...

Böcker x3 utmanar bloggarna att skriva ner sina bästa boktips från Norge för att vara med och fira Norges natinaldag. Ett bra initiativ tycker jag och hakar gärna på. Det finns flera bra författare från vårt grannland i väst. Jag väljer att tipsa om tre deckarförfattare och ytterligare en som inte skriver deckare:

Anne Holt är en av mina favoriter. Hon har skrivit  fyra böcker i serien om kriminalkommissarien Yngvar Stubö och  kriminologen, tillika Stubös hustru, Inger Johanne Vik. Jag har läst de tre första och har den fjärde liggandes i hyllan och väntar.

Nästa norska författare är ytterligare en kvinna, Unni Lindell. det har hunnit bli hela åtta böcker i serien om kriminalkommissarie Cato Isaksen. Honungsfällan som ni ser på bilden är den sjätte boken i serien.

Den tredje norska deckarförfattaren som jag vill tipsa om är Joe Nesbö. Nesbö har rönt stora framgångar både i Norge och utomlands som kriminalförfattare och kriminalkommissarien Harry Hole är huvudpersonen i hans böcker. Det har hunnit bli åtta böcker i serien om Hole.

Sist men inte minst vill jag tipsa om Anne B Ragde som jag tycker är en alldeles lysande författare. Jag tipsar särskilt om hennes trilogi om de tre bröderna på släktgården Neshov. Jag gillar Anne B Ragdes  känsla och förmåga att ge sina karaktärer liv.

16 maj 2011

Surfar runt hos Pocket Shop...

När jag har tråkigt och behöver livas upp lite så surfar jag gärna in hos Pocket Shop. Den nya webbsidan lockar till läsning och är fint gjord med inspirerande kategorier. Här kan jag fördriva tiden en stund bland alla fina titlar och det bästa av allt är att jag, som inte bor in någon av de storstäder där Pocket Shop finns, kan beställa i shopen på nätet direkt. Desssutom kan du följa bloggen som lovar många fina boktips framöver. Ta en titt om du inte redan gjort det.

15 maj 2011

Veckorapport...

Den här veckan har det hänt mycket på bokfronten. Till att börja med så har jag skrivit min första recension på ett recensionsexemplar, Vargsläkte Lykanthropos I av Caroline L Jensen.

Ikväll har jag läst ut Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger. Jag återkommer inom kort med mina tankar om den.

Jag har lyssnat klart på Anna Janssons Drömmen förde dig vilse, även den ska jag skriva några rader om inom kort.

Jag har agerat hemlig bokvän och skickat ett Pocket & Prasselpaket som jag hoppas ska vara framme hos mottagaren senast tisdag.

Jag har fått ett Pocket & Prasselpaket från min hemlige bokvän men finfint innehåll.

Två rec.ex av ljudböckerna Dingo Dingo - den manliga frigörelsen är här av Leif Eriksson, Bob Hansson & Martin Svensson och Sommarhuset  av Anna Fredriksson har kommit med posten från ljudboksförlaget A Nice Noise.

Ytterligare ett rec.ex låg i brevlådan i fredags, Memento mori - minns att du skall dö av Sanna Juhlin

Jag har vunnit De ickesynliga skriven av Fredrik Härén.

Sist men inte minst har jag börjat läsa Flickan under jorden av Elly Griffiths samt börjat lyssna på Dingo Dingo.

Ja det har varit en alldeles utmärkt bokvecka det här tycker jag.

Vinnaren en gång till...

Idag fick jag ett trevligt mail från Bokblomma som meddelade att jag är den lyckliga vinnaren av boken De ickesynliga av Fredrik Härén.

För att få vara med att tävla så skulle man ge sitt bästa boktips med en bra motivering. Jag tipsade om Niceville av Kathryn Stockett, och med det boktipset drog jag högsta vinsten.

13 maj 2011

Paket från min hemlige bokvän...

Idag låg det ett grönt paket i min brevlåda, paketet från min hemlige bokvän. Paketet innehöll det jag gillar allra mest, en deckare, mörk choklad och salt lakrits. Dessutom fick jag ett kaffe smaksatt med hasselnöt och ett fint kort med orden:

"Läsning är för själen vad motion är för kroppen" - Sir Richard Steele -

Jag kommer garanterat njuta när jag slår mig ner och läser. Stort tack du min hemlige bokvän!



Tack till En bok om dagen som ordnat detta fina Pocket & Prassel 5.0

11 maj 2011

Mera paket i brevlådan...

Idag var det en sådan där härlig dag, återigen så låg där ett bokpaket i brevlådan när jag kom hem efter jobbet. Eller rättare sagt ett ljudbokspaket. Ljudböckerna Sommarhuset av Anna Fredriksson och Dingo Dingo av Leif Eriksson, Bob Hansson & Martin Svensson från ljudboksförlaget A Nice Noise Spännande med helt nya författare och uppläsare för mig!

10 maj 2011

Den närmaste timmen...

Samåkning i all ära, i väntan på att mannen ska sluta jobbet för dagen fördriver jag tiden med att läsa och svalka mig med lite kall dryck i den underbara försommarvärmen. Man kan ha det sämre!


9 maj 2011

Vargsläkte Lykanthropos I...

Nu är den här och jag har läst, Vargsläkte Lykanthropos I, den första boken i en planerad skräcktrilogi av Caroline L Jensen.

När Vera Duse var fyra år blev hennes pappa Anders arbetslös och då flyttar familjen in hos mormor Ylva i det nedgångna strandhotellet i det lilla välmående samhället Jämnviken. Veras far försvinner under mystiska omständigheter och så småningom flyttar Vera och mamma Klara till en lägenhet. Många år senare återvänder Vera till Jämnviken för att hjälpa till att rusta upp hotellet. Vera har alltid känt en märklig dragning till det gamla hotellet.

Allt eftersom Vera gör sig hemmastadd i det gamla huset och börjar slipa, måla och renovera så har hon hela tiden en känsla av att något är närvarande, som hon inte riktigt kan ta på. Något sitter i väggarna och vad är det för underligt med mormor Ylva och hennes väninnor Agnes och Cordelia? Vad är det de har för sig? Snart står det klart att dessa tre gummor har krafter inom sig som de vet att nyttja på bästa sätt. Vera dras obönhörligen in i dessa krafter och upptäcker en fasansfull hemlighet om sig själv.

Jag är inte den lättaste att skrämma, tror egentligen inte på övernaturliga ting och spöken, varulvar och vampyrer osv. Men Caroline L Jensen har lyckats fånga mitt intresse genom att på ett förträffligt sätt blanda varulvar och övernaturliga ting med vardagliga händelser och vanliga människor. Bokens handling är fräckt förlagd till en vanlig villaförort och karaktärerna träder naturligt fram och blir till personligheter såsom den otursförföljda rektorn Hilda Wijnbladh, hennes käresta polisen Harald Gunnarsson, Mehmet Persson innehavaren av butiken "Å andra sidan", pundaren Ragnar, Julaporn som driver kinarestaurangen "Lotus House" tillsammans med maken Oun och döttrarna Mai och Sarai.

Handlingen är skickligt uppbyggd, spänningen och en gnagande känsla av att något huserar i hotellet finns med från första sidan och stegras allt eftersom kapitel läggs till kapitel. Jag vill hela tiden vidare i handlingen, vill veta vad som ska hända när jag vänder blad.

När det gäller det där med att jag är svår att skrämma, så har i alla fall Caroline L Jensen fått igång min fantasi rejält. Jag kommer på mig själv då och då med att titta mig över axeln och undra, tänk om någon i min närhet skulle kunna "vända skinn" och förvandlas till vargform.

Jag är fångad och känslan av att ha träffat nya vänner dröjer sig kvar och jag har svårt att släppa bokens karaktärer och det fasansfullla som sker i deras närhet. Det är förmågan att väva samman det vardagliga livet med det overkliga som dröjer sig kvar och som har fått igång min fantasi. Det är ett gott betyg till en bok tycker jag. Boken avslutas skickligt med en cliffhanger som gör att jag helt klart ska läsa nästa del i trilogin, som planeras komma hösten 2012.

Ord Text Mening 2011/ Recensionsexemplar

8 maj 2011

Min söndag...

Idag är det två böcker som får min uppmärksamhet. Dels boken jag för tillfället läser, Själens osaliga längtan en helt underbar bok som jag inte kan släppa, dels en recension av Vargsläkte Lykanthropos I som jag inte säger mer om nu, utan ni får vänta till imorgon med att läsa vad jag tycker om den, då boken har recensionsdatum.

7 maj 2011

Två bokpaket...

Igår fick jag två bokpaket från bokåtervinningen. Trevligt att byta ut några böcker mot några nya. Jag har skickat fem och fått fyra, bra byte tycker jag.


En röd hjältinnans död och Svenska kulter från Enligt O

Mina döttrars systrar från BokMamma

6 maj 2011

Helgonet, en månad kvar...

Nu är det snart dags, 7 juni släpps Carin Gerhardsens fjärde bok i Hammarbyserien, Helgonet. Jag ser fram emot att återigen läsa om kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen. Mer om Carin Gerhardsens böcker i serien kan du läsa här och här.

Här kan du lyssna på Gerhardsens presentation av boken.


5 maj 2011

Jag vann, jag vann...

Världsbokdagen till ära så lottade Breakfast Book Club ut Sofie Sarenbrants böcker Vecka 36 och  I stället för dig. Tävlingen gick ut på att ge sitt bästa hälsotips.

Jag hälsotipsade om stavgång med en ljudbok som sällskap, en alldeles utmärkt kombination.




Roligt att jag vann, nu fylls sommarläsningshögen på!!

3 maj 2011

Nicole Krauss x 3...

Det började med att jag läste Man utan minne av Nicole Krauss. Nästa bok av författaren lånade jag på biblioteket, Kärlekens historia och  hann inte läsa klart  innan lånetiden gick ut, trots att jag förlängde lånet. Andra böcker kom emellan och jag tror att just den boken hade vunnit på att inte göra några läsavbrott i. Jag tappade helt enkelt tråden och lämnade tillbaka den. Men någonstans så kan jag inte släppa boken utan det får bli att läsa den i sommar och då tänker jag köpa pocketversionen istället för att låna så jag kan ta tid på mig.

Idag hämtade jag den senaste av hennes böcker, Det stora huset och valde att ta den som ljudbok. Nicole Krauss författarskap lockar mig, det är något speciellt med språket och jag kan inte släppa taget riktigt utan vill läsa mer.

2 maj 2011

Bokbloggsjerka...

Veckans bokbloggsjerka hos Annika handlar om att prata böcker i verkliga livet. Jag är ute i sista minuten men jag bara måste skriva några rader om detta. Frågan är som följer:
Har du någon du kan diskutera böcker med IRL? Berätta lite om honom/henne!

Här finns flera att nämna, först är det tjejerna i bokcirkeln Litteraturens Vänner som jag pratar böcker med med jämna mellanrum. Vi har haft vår bokcirkel sedan 2003 och det som är så roligt och bra är att vi är helt olika vad gäller tycke och smak ibland och ibland så tycker vi lika, precis som det ska vara. Det är häftigt att ha böckernas värld tillsammans.

Jag är ju lite av en ljudboksnörd med Mp3:n alltid laddad så nästa person jag vill nämna är den person som jag har mina ljudböcker tillsammans med. Ja vi har dem inte tillsammans bokstavligt talat men oj vad vi kan prata ljudböcker, hur uppläsningen är, om boken passar som ljudbok, tips hit och dit om än den ena än den andra ljudboken, ska man ha en Mp3 eller en Ipod osv.

Sist men inte minst så är det min mamma som är ursprunget till denna bok - och läsfrossa som drabbat mig. Hon är den person som jag ofta och gärna pratar böcker med och som har gett mig otaliga tips på författare och läsupplevelser.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...