26 juni 2013

Surfar glatt på novellvågen...

Sommar, sol, regn, ledighet, lata dagar...

och jag fyller på och surfar vidare på novellvågen i bokbloggarhavet. Vildsint gryning är en nyligen utgiven novellsamling skriven av medlemmar på kapitel1 i samarbete med Hoi förlag.

Så perfekt med en novellsamling att läsa i då och då.




18 juni 2013

Den vackra kullan kommer inte igen av Lars Rambe...

Den vackra kullan kommer inte igen av Lars Rambe är den tredje novellen som ges ut av författaren på Hoi förlag.

Greta bär på en hemlighet under sitt hjärta. När mjölkpigan Karin far tillbaka till Dalarna lämnas Greta med sin hemlighet kvar. Greta har nu avgörandet i sin hand och det ska visa sig att hon ska få sin hämnd.

Lars Rambe tar mig med till en tid för längesedan. Gretas öde tecknas levande och äkta. Språket är uttrycksfullt och spänningen ligger där och lurar. Jag bjuds på så mycket klokhet på så få sidor. Det är skickligt fångat!!


"Skönheten är förgänglig. En gåva, tillika en förbannelse, glöm aldrig det kära du, sade Karin när de skiljdes."


Östergötlands bokmässa 2013: #ostbok13

Du följer och håller dig uppdaterad om vad som händer inför Östergötlands bokmässa under hashtag #ostbok13 både på Facebook och Twitter.




17 juni 2013

Andra andningen av Sofie Sarenbrant

Andra andningen av Sofie Sarenbrant blir nästa ljudbok. Det är den andra boken i serien om kriminalpolis Emma Sköld.

Jag är precis i inledningen och nyfikenheten är definitivt väckt. Katarina Ewerlöv är det som läser.

Här kan du läsa om Vila i frid den första boken i serien.








16 juni 2013

En liten söndagstripp med Litteraturens vänner...

Med jämna mellanrum så ger sig Litteraturens Vänner ut på vägarna för en liten nöjestripp. Ofta blir det något kulturellt. Dagens resa gick till Bastedalen och Kinaparken därefter begav vi oss till Stjernsunds slott och avnjöt en alldeles förträfflig lunchbuffe. Dagen avslutades med guidad slottsvisning och besök i slottsbutiken.






15 juni 2013

Jungstedt gånger två...

I rask takt har jag nu lyssnat på de två senaste kriminalromanerna i Mari Jungstedts serie om kriminalkommissarie Anders Knutas vid Visbypolisen Den sista akten och Du går inte ensam.

Den omtalade debattredaktören Erika Malm hittas mördad i sitt hotellrum i Visby mitt under Almedalsveckan. Detta är upptakten till Den sista akten. Anders Knutas och hans team har en hel del trådar att dra i ska det visa sig. Jag anar en gärningsman i periferin men får inte riktigt grepp om vem det är trots att gör gör mina högst personliga analyser under berättelsen gång. En hel del har hänt privat för både Anders Knutas och journalisten Johan Berg som båda kämpar på med sitt privatliv parallellt med jakten på mördaren.



Jag känner mig trygg och vet vad jag får när jag trycker på playknappen på min Iphone (lyssnar via Storytel) Mari Ljungstedt ger mig komplexa och intressanta karaktärer i denna den tionde bok i serien. Jag dras med och njuter med andan i halsen av det relationsdrama som spelas upp.


En treårig flicka försvinner spårlöst från den skönhetssalong där hennes mamma arbetar. När så ytterligare en liten flicka försvinner från sin mamma under den årliga höstmarknaden i Hemse anar polisen att det finns ett samband. Hösten på Gotland kan inte börja sämre, ön hålls i ett gastkramande grepp. Karin Jacobsson får nu, när Anders Knutas är sjukskriven, ta yttersta ansvaret för utredningen av försvinnandena.





Du går inte ensam är lite långsammare i sitt tempo och jag gillar till en början Den sista akten mer. Jag får snällt vänta till de sista kapitlen för då sparar inte Jungstedt på krutet och lämnar mig med en cliffhanger som heter duga. Men även om den elfte boken i serien är långsammare så saknas här inte tydliga personligheter. Karaktärer som får personifiera en förtvivlan som går bortom alla gränser.

Uppläsare är som alltid Katarina Ewerlöf. Sveriges drottning av kvinnliga uppläsare!



10 juni 2013

Siktar vind i seglen...

Jösses snart mitten av juni och maj är redan passerad med råge. Vinden har mojnat och någon novelläsning har det inte blivit överhuvudtaget under sköna maj. En hektisk månad när det har varit nödvändigt att vardagen har fått ta över och läsandet har fått stå tillbaka...


Men varför brådska? Jag har om bara några dagar härliga lata sommarlovsdagar framför mig och siktar vind i seglen igen. Kvar i läshögen finns Peter Robinson Skuggor på vattnet - och elva andra berättelser och idag passade jag på att förlänga Novellsamlingar till sommarlån på skolans bibliotek. Så inga problem att kasta loss och surfa vidare på novellvågen....

Glöm inte att kika in hos och dagarna går då och då för inspiration. För där kluckar novellvågen i bokbloggarhavet fint vidare.


9 juni 2013

Solviken av Annika Estassy...

Med regnet lätt duggande på altantaket lät jag mig uppslukas av de sista kapitlen i Solviken, Annika Estassys debutroman.

Marie, Niklas, Ylva och Gabriel har berört och skakat om mig. Fyra personer vars vägar korsas när Marie ärver ett hus i Roslagens skärgård. Ett passande avbrott för Marie som hamnat i en återvändsgränd i sitt förhållande som "den andra kvinnan". Men det är inte bara Marie som har det kämpigt med sina relationer. Ylva, separerad från Niklas, kämpar dagligen med att få ihop sitt liv och dela vårdnaden om dottern Ebba. Gabriel, Niklas bäste vän finns hela  tiden i periferin och rör om lite här och där. Här finns också några fler personer som bidrar till att hålla ihop historien och som gör sitt till händelseförloppet. Men dem lämnar jag till dig som vill läsa boken att upptäcka.

Jag gillar att Solviken är skriven med värme och humor och att den är lättläst. Med det inte sagt att den är ytlig utan tvärtom här finns så mycket allvar mellan raderna och stundtals är det riktigt smärtsamt att följa karaktärernas strävan efter ett lyckligt liv. Vad nu ett lyckligt liv kan vara?

Ylva är den person som jag reagerar mest på. Ena stunden tycker jag synd om henne för att i nästa stund tycka riktigt illa om henne. Det jag har svårast för är när Ylva beter sig så illa att dottern Ebba kommer i kläm mellan Niklas och henne. Det gör mig urförbannad. Det finns så mycket under ytan som jag aldrig får reda på om Ylva. Hon är nog egentligen väldigt ensam och skulle så väl behöva någon att prata med för att komma ifrån sin offerroll. Men tro nu inte att det bara är Ylva som gör fel....

Solviken är en fin roman om relationer och en alldeles perfekt bokcirkelbok. Det som slår mig är att vi aldrig får sluta att prata med varandra om hur vi känner och tänker. Så fel det blir om vi inte pratar med varandra. Jag kommer på mig själv med att nästan prata personerna till rätta då och då. Det som händer i karaktärernas liv känns äkta och det är en styrka med boken. Det känns inte påhittat. Jag gillar när jag kan känna igen mig i flera av karaktärerna, såsom mamma, fru, dotter, svärdotter och vän.

En feelgood-läsning när den är som bäst. Ett hett tips inför sommarens alla sköna lässtunder.

Solviken har jag läst tillsammans med enbokcirkelföralla

Frank 2013



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...